olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Zupa grzybowa z uszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa grzybowa z uszkami w odmienionej postaci, gdyż z sosem sojowym oraz aromatycznym czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Zupa grzybowa z uszkami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa z uszkami

 

  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • Olej do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 gram uszek
  • 1 łyżka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z uszkami
Grzyby dokładnie opłukuję, a następnie zalewam gorącą woda i odstawiam na 12 godzin. Grzyby wraz z wodą, w której się moczyły gotuję. Cebulę obieram, kroję i podsmażam. Do garnka wkładam oczyszczoną marchew, por i pietruszkę. Zalewam wodą i gotuję wywar warzywny. Po zszumowaniu dodaję sól oraz pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie dodaję grzyby wraz z wywarem, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy. Na koniec dodaję ugotowane uszka. Całość gotuję jeszcze przez chwilę, po czym nalewam do miseczek.
Zupa grzybowa z uszkami
Grzyby dokładnie opłukuję, a następnie zalewam gorącą woda i odstawiam na 12 godzin.
Zupa grzybowa z uszkami
Grzyby wraz z wodą, w której się moczyły gotuję.
Zupa grzybowa z uszkami
Cebulę obieram, a następnie kroję i podsmażam.
Zupa grzybowa z uszkami
Zalewam wodą i gotuję wywar warzywny. Po zszumowaniu dodaję sól oraz pieprz.