Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa zabielana
Grzyby dokładnie umyć i namoczyć w letniej wodzie (około 3 szklanki), pozostawić na noc. Następnego dnia gotować je w wodzie, w której się moczyły, aż zmiękną. Dodać 1 litr wody, sól, obraną, umytą i pokrojoną na kawałki włoszczyznę oraz ziarna pieprzu. Gotować razem około 30 minut, wywar przecedzić. Grzyby pokroić w paski i wrzucić do wywaru. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki, ugotować na parze lub w niewielkiej ilości osolonej wody. Śmietanę starannie połączyć z mąką, wlać około 1/4 szklanki lekko przestudzonego wywaru grzybowego, wymieszać, dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić solą, posypać natką pietruszki i podawać z ziemniakami. Można również serwować jąz łazankami lub makaronem domowym.