Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Zupa grzybowa ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zupa grzybowa ze śliwkami- oryginalne połączenie smaku

Zupa grzybowa ze śliwkami

Składniki:

Zupa grzybowa ze śliwkami

 

  • 2 dag suszonych grzybów
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 4 buraki ćwikłowe
  • 1/4 główki kapusty
  • 6 szkl. wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa ze śliwkami
Grzyby i śliwki namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie na kilka godzin. Ze śliwek wyjąć pestki. Cebulę podzielić na ćwiartki, ugotować z grzybami w wodzie, w której moczyły się grzyby, odcedzić. Na wywarze z grzybów ugotować śliwki. Buraki ugotować, a gdy będą na dogotowaniu dodać marchew, seler , pokrojoną kapustę i gotować do miękkości. Wywar z jarzyn odcedzić i połączyć z wywarem z grzybów, ze śliwkami i drobno posiekanymi grzybkami, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z mąką i 1/4 szkl. zimnego wywaru, zagotować. Doprawić do smaku.