iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Zupa grzybowo-rybna

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubimy z moją rodziną zupę grzybową oraz rybną. Żeby nie trzeba było wybierać na Święta jaką mam ugotować, to stworzyłam przepis mieszany. Składniki idealnie pasują do siebie, zupka jest wyśmienita i aromatyczna.

Zupa grzybowo-rybna

Składniki:

Zupa grzybowo-rybna

 

  • 1 średnia ryba z łbem (dorsz),
  • 5 dag suszonych prawdziwków,
  • 1/4 opakowania makaronu łazanki,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • pęczek kopru,
  • pęczek szczypioru,
  • biały pieprz,
  • sól,
  • łyżeczka octu winnego.

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowo-rybna

Wywar

Zupa grzybowo-rybna
Wywar powinien gotować się pod przykryciem, aby zachować aromaty.

Należy zagotować w garnku 2 litry wody. A następnie wrzucić do niej por, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, listki laurowe, koper, szczypior.
Po upływie 20 minut, odcedzić napar. A do płynu dodać łeb oraz grzyby, gotować jeszcze 20 min. Wyjąć łeb.

Przygotowanie ryby

Zupa grzybowo-rybna
Ryba powinna być wyfiletowana, ale pozostać ze skórką.

Rybę filetujemy i kroimy w dość duże kawałki.

Gotowanie całościowe

Zupa grzybowo-rybna
Zupa powinna gotować się na małym ogniu pod przykryciem.

Wrzucamy do wywary rybę, dodajemy śmietanę, pieprz oraz ocet. Makaron łazanki gotujemy na półtwardo. Podajemy z zupą.