madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Zupa gulaszowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo fajnie zajmuje miejsce gulaszu a przy tym jest bardzo rozgrzewająca.

Zupa gulaszowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa gulaszowa

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • majeranek do smaku
  • pieprz mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa
Mięso najlepiej z łopatki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy mięso przyprawione do smaku solą , mielonym pieprzem oraz majerankiem i smażymy, aż mięso nabierze ciemnobrązowej barwy. Przekładamy mięso do garnka, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Na tej samej patelni szklimy cebulę razem z papryką, wcześniej obrane i pokrojone także w kostkę. przekładamy do garnka z mięsem i dalej dusimy, gdy składniki będą już miękkie, dodajemy fasolę i groszek z puszki razem z zalewą , gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki pszennej i wody. Możemy jeszcze doprawić do smaku.
Zupa gulaszowa
Umyte i osuszone mięso wieprzowe kroimy w kostkę
Zupa gulaszowa
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż będzie cimnobrązowe
Zupa gulaszowa
Obrane i oczyszczone warzywa kroimy także w kostkę
Zupa gulaszowa
Dusimy warzywa z mięsem aż będą miękkie