InesS

InesS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Zupa gulaszowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gulasz jest typowym węgierskim daniem.

Zupa gulaszowa

Składniki:

Zupa gulaszowa

 

  • 1 kg wołowiny
  • 5 łyżek smalcu
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka kminku (może być mielony lub cały)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki w proszku (słodkiej, ostrej, lub po łyżce takiej i takiej - wedle uznania)
  • 2,5l bulionu
  • 5 ziemniaków
  • 3 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa
Przygotowanie: Pokrój w grubą kostkę wołowinę, ziemniaki i pomidory. Posiekaj paprykę, drobno posiekaj cebulę i czosnek (możesz przecisnąć go przez praskę). Gotowanie: Podsmaż cebulę na smalcu, pod koniec smażenia posyp kminkiem i dodaj czosnek, zamieszaj. Dodaj mięso i szczyptę soli. Smaż mięso aż się zarumieni, podlewając co jakiś czas bulionem. Wlej resztę bulionu, dodaj ziemniaki, paprykę i pomidory. Dopraw papryką. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.