haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Zupa Gulaszowa na karmelu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gdyby zdjęcie oddawało smak, to ta zupa byłaby najsmaczniejsza na świecie! ;) smak wołowiny smażonej na skarmelizowanym cukrze jest BOSKI!

Zupa Gulaszowa na karmelu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa Gulaszowa na karmelu

 

  • 0,5 kg wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 słodka papryka
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • kilka suszonych grzybków
  • 1/2 słoiczka KONCENTRATU POMIDOROWEGO PUDLISZKI
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • skład której wchodzi: papryka czerwona i zielona, grys, kminek, pieprz tłuczony, gorczyca i kolendra.
  • Maggi
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa Gulaszowa na karmelu
Grzyby namoczyć. Wołowinę umyć, oczyścić i pokroić w kostki. W brytfance skarmelizować cukier i wrzucić na karmel wołowinę (karmel podkreśla smak mięsa) Smażyć aż do zbrunatnienia. Dolać wody i dusić na małym ogniu ok 10 minut. W międzyczasie obrać warzywa, umyć i pokroić. Marchew i pietruszkę w zapałki, ziemniaki i paprykę w duża kostkę, a cebulę w drobną kostkę, czosnek obrać, przekroić na pół. Ziemniaki odłożyć na później. Pozostałe warzywa podsmażyć krótko w brytfannie ( każde osobno) - czosnek smażymy z cebulą - i po kolei wrzucać do wołowiny. Następnie dodać grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy zalać woda i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodajemy ziemniaki i dopiero teraz dodajemy taka ilość wody, aby nadać zupie odpowiedniej gęstości (my lubimy gęste). Podajemy z kwaśna śmietana, lub zaciągamy mąką. Posypujemy posiekana natka pietruszki. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.
Zupa Gulaszowa na karmelu
Na gulasz własciwie nie potrzeba nic specjalnego, ale tajemnica dobrego gulaszu tkwi w...
Zupa Gulaszowa na karmelu
tajemnica dobrego gulasz, to podsmażenie mięsa na karmelu
Zupa Gulaszowa na karmelu
Każde z warzyw, obieramy, odpowiednio kroimy i podsmażamy na goracym oleju
Zupa Gulaszowa na karmelu
Następnie dodajemy do zupy, przyprawiamy i dusimy.