Sposób przygotowania:
Zupa Gulaszowa na karmelu
Grzyby namoczyć. Wołowinę umyć, oczyścić i pokroić w kostki. W brytfance skarmelizować cukier i wrzucić na karmel wołowinę (karmel podkreśla smak mięsa) Smażyć aż do zbrunatnienia. Dolać wody i dusić na małym ogniu ok 10 minut. W międzyczasie obrać warzywa, umyć i pokroić. Marchew i pietruszkę w zapałki, ziemniaki i paprykę w duża kostkę, a cebulę w drobną kostkę, czosnek obrać, przekroić na pół. Ziemniaki odłożyć na później. Pozostałe warzywa podsmażyć krótko w brytfannie ( każde osobno) - czosnek smażymy z cebulą - i po kolei wrzucać do wołowiny. Następnie dodać grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy zalać woda i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodajemy ziemniaki i dopiero teraz dodajemy taka ilość wody, aby nadać zupie odpowiedniej gęstości (my lubimy gęste). Podajemy z kwaśna śmietana, lub zaciągamy mąką. Posypujemy posiekana natka pietruszki. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.