SUPERPRZEPIS

Zupa gulaszowa z pieczarkami

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Zupa gulaszowa z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

To bardziej rodzaj dania jednogarnkowego niż zupa. Bogata w składniki, smaki i aromaty, bardzo smaczna i pożywna.

Składniki:

Zupa gulaszowa z pieczarkami

 

  • wołowina bez kości /np. rostbef/ - 750 g
  • pieczarki – 300 g
  • ziemniaki - 2 szt.
  • marchewka - 1 szt.
  • seler - ¼ szt.
  • papryka czerwona - 2 szt.
  • duża cebula - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • oliwa – 3 łyżki
  • wędzona słodka papryka - 2 łyżeczki
  • wędzona ostra papryka - do smaku
  • kminek – ½ łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • bulion wołowy - 1 i ½ litra

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Wołowinę pokrojoną w grubą kostkę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni. Mięso przełożyć do garnka, wlać pół litra bulionu i dusić pod przykryciem około15 minut.

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu i dodać do mięsa. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolać pozostały bulion i gotować około 45 minut.Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone pieczarki i doprawić zupę do smaku solą.

Gdy ziemniaki lekko zmiękną dodać pokrojone w kostkę papryki. Jeszcze przez chwilę zupę pogotować na wolnym ogniu.Garnek zdjąć z ognia, doprawić zupę do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, wędzoną papryką w proszku oraz w razie potrzeby solą.

*czas gotowania uzależniony jest od jakości użytego mięsa. 
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Wołowinę pokrojoną w grubą kostkę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni.
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Następnie dodać pokrojone na plasterki pieczarki.
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Garnek zdjąć z ognia, doprawić zupę do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, wędzoną papryką w proszku oraz w razie potrzeby solą.