Sposób przygotowania:
Zupa gulaszowa z zacierkami
Cebulę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na łyżce smalcu, dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe i smażymy do momentu aż mięso się zrumieni. Przekładamy do większego garnka i zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości mięsa.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę gulaszową.
Mąkę wsypujemy do miseczki dodajemy jajko, za pomocą widelca łączymy obydwa składniki ze sobą. Zagniatamy dość twarde i elastyczne ciasto, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto skubiemy i jednocześnie wałkujemy je w palcach tworząc małe zacierki. Przekładamy je na talerz posypujemy mąką żeby nie posklejały się ze sobą.
Marchewkę, pietruszkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy 5 minut. Ziemniaki kroimy w większą kostkę i dodajemy razem z zacierkami do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków i zacierki.
Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką i ostrą paprykę, przesmażamy do momentu aż papryka będzie miała ciemny lecz nie przypalony kolor. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą do smaku.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę gulaszową.
Mąkę wsypujemy do miseczki dodajemy jajko, za pomocą widelca łączymy obydwa składniki ze sobą. Zagniatamy dość twarde i elastyczne ciasto, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto skubiemy i jednocześnie wałkujemy je w palcach tworząc małe zacierki. Przekładamy je na talerz posypujemy mąką żeby nie posklejały się ze sobą.
Marchewkę, pietruszkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy 5 minut. Ziemniaki kroimy w większą kostkę i dodajemy razem z zacierkami do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków i zacierki.
Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką i ostrą paprykę, przesmażamy do momentu aż papryka będzie miała ciemny lecz nie przypalony kolor. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą do smaku.