bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zupa gulaszowa z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zupa gulaszowa z domowymi zacierkami jest bardzo smaczna i sycąca. Często ją robię ponieważ moja rodzina ją uwielbia.

Zupa gulaszowa z zacierkami

Składniki:

Zupa gulaszowa z zacierkami

 

  • 1 kilogram mięsa wołowego

 

  • 3-4 litry bulionu wołowego

 

  • 1 cebula

 

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

 

  • 1 łyżka ostrej pasty gulaszowej

 

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

 

 

 

 

 

  • 2 łyżki smalcu

 

  • Zacierki:

 

 

 

 

  • mąka do posypania zacierek

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z zacierkami
Cebulę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na łyżce smalcu, dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe i smażymy do momentu aż mięso się zrumieni. Przekładamy do większego garnka i zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości mięsa.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę gulaszową.

Mąkę wsypujemy do miseczki dodajemy jajko, za pomocą widelca łączymy obydwa składniki ze sobą. Zagniatamy dość twarde i elastyczne ciasto, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto skubiemy i jednocześnie wałkujemy je w palcach tworząc małe zacierki. Przekładamy je na talerz posypujemy mąką żeby nie posklejały się ze sobą.

Marchewkę, pietruszkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy 5 minut. Ziemniaki kroimy w większą kostkę i dodajemy razem z zacierkami do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków i zacierki.

Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką i ostrą paprykę, przesmażamy do momentu aż papryka będzie miała ciemny lecz nie przypalony kolor. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą do smaku.