2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Zupa gulaszowa z kurczakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smak zupy gulaszowej można zaostrzyć pieprzem cayenne lub pastą z ostrej papryki-dla tych lubiących ostre smaki.Jedna z najsmaczniejszych węgierskich zup.

Zupa gulaszowa z kurczakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa gulaszowa z kurczakiem

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 pora
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 pomidory
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • kawałek ostrej papryki chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mąki do zawiesiny
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z kurczakiem
Mięso pokroić w drobną kostkę oprószyć papryką słodką,solą oraz pieprzem przełożyć do rondla wlać 2 łyżki oleju zamieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić resztę warzyw.Mięso obsmażyć dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,por, warzywa podlać wodą i gotować do miękkości-około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem,pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić dodać do zupy wraz z przecierem i winem pogotować 5-6 minut,doprawić do smaku majerankiem ewentualnie solą i pieprzem,zagęścić mąką rozrobioną z małą ilością wody,zagotować,podawać gorącą z kromką pszennego pieczywa.
Zupa gulaszowa z kurczakiem
mięso kroimy por i resztę warzyw w kosteczkę
Zupa gulaszowa z kurczakiem
mięso podduszamy na oleju z porem czosnkiem
Zupa gulaszowa z kurczakiem
dodajemy ziemniaki resztę warzyw zalewamy wodą następnie dodajemy przecier i pomidory