Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Staropolska zupa gulaszowa z karkówką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupy gulaszowe są pożywne i sycące, a także świetnie rozgrzewają w chłodniejsze dni. Zupę obowiązkowo serwuję z pajdą świeżego chleba.

Staropolska zupa gulaszowa z karkówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Staropolska zupa gulaszowa z karkówką

 

  • 400g karkówki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • kawałek selera,
  • biała część pora,
  • smalec do smażenia,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Staropolska zupa gulaszowa z karkówką
Karkówkę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i podsmażamy na smalcu na rumiano. Mięso przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora w plasterki, selera i cebulę w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy 4-5 szklanek wody, dodajemy słodką i ostrą paprykę, kminek i koncentrat i gotujemy około 45 minut. 15 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. W między czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy ze świeżym chlebem. Życzę smacznego :-)
Staropolska zupa gulaszowa z karkówką
Karkówkę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i podsmażamy na smalcu na rumiano.
Staropolska zupa gulaszowa z karkówką
pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora w plasterki, selera i cebulę w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Staropolska zupa gulaszowa z karkówką
Dolewamy 4-5 szklanek wody, dodajemy słodką i ostrą paprykę, kminek i koncentrat i gotujemy około 45 minut.
Staropolska zupa gulaszowa z karkówką
15 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.