czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa gulaszowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupa najlepsza jest na drugi dzień, gdy dokładnie przejdzie przyprawami. Idealna na rozgrzewkę podczas jesiennych, deszczowych dni.

Zupa gulaszowa z soczewicą

Składniki:

Zupa gulaszowa z soczewicą

 

  • 500g soczewicy,
  • 700g szynki wieprzowej bez kości,
  • 3 ziemniaki,
  • średnia cukinia,
  • czerwona papryka,
  • 3 marchewki,
  • pietruszka,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z soczewicą
Soczewicę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, by napęczniała. Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę mięso oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Gotować około godziny na małym ogniu.

Dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Gotować jeszcze jakieś 15 minut.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.