Sposób przygotowania:
Zupa gulaszowa wg karolcia_zip
Mięso gulaszowe przyprawiamy przyprawą do mięsa gulaszowego. Odstawiamy na noc do lodówki żeby przeszło smakiem. Przyprawione mięso smażymy na oliwie z oliwek. Robimy bulion warzywny, dodając do wody obrane i pokrojone w słupki marchewki, obrany seler i pietruszkę. Do bulionu dodajemy usmażone mięso. Cały czas gotujemy. Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojone w kostkę papryki i cebulę, dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem. Dusimy około 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszankę dodajemy do bulionu z mięsem. Dodajemy różyczki kalafiora (niekoniecznie) – ja dodałam, bo został mi z poprzedniego obiadu. W międzyczasie gotowania wyjęłam pietruszkę, seler i marchewki – zblendowałam – wrzuciłam do zupy, która lekko zgęstniała i nabrała ładniejszego koloru. Zupę doprawiamy papryką słodką i ostrą wedle uznania. Dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Można mięso rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Śmietanę dodajemy do zupy w talerzu. Podajemy z grzankami lub tostami.