Sposób przygotowania:
Zupa gulaszowa z szynką
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką. W garnku rozgrzać trochę oleju, mocno zrumienić na nim mięso. Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa, zeszklić. Do mięsa z cebulą wlać ok. 1 l wody, dodać mieloną paprykę, zagotować. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa dodać do gotującego się mięsa. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy. Gotować dalej do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
ami91
Beatris