Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa gulaszowa z szynką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosta zupa gulaszowa z wieprzowej szynki z warzywami. Pożywna i sycąca, wspaniale rozgrzewa w chłodne dni.

Zupa gulaszowa z szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa gulaszowa z szynką

 

  • 50 dkg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 50 g pora
  • 50 g selera korzeniowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 4 średnie ziemniaki

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z szynką
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką. W garnku rozgrzać trochę oleju, mocno zrumienić na nim mięso. Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa, zeszklić. Do mięsa z cebulą wlać ok. 1 l wody, dodać mieloną paprykę, zagotować. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa dodać do gotującego się mięsa. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy. Gotować dalej do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Zupa gulaszowa z szynką
Pokrojona w kostkę i oprószona mąką szynka.
Zupa gulaszowa z szynką
Pokrojona w piórka cebula dodana do zrumienionego mięsa.
Zupa gulaszowa z szynką
Przygotowane warzywa dodane do gotującego się mięsa.
Zupa gulaszowa z szynką
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane do gotującej się zupy.