Sposób przygotowania:
Zupa gulaszowa z wołowiną
Mięso wytarte skropioną octem ściereczką sortujemy. Kości, błony i tłuszcz zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę, przyprawy, gotujemy wywar. cebule drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym smalcu, dodajemy pokrojone w niewielką kostkę mięso, rumienimy ze wszystkich stron. zdejmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do garnka, w którym będzie gotowała się zupa. na pozostałym tłuszczu smażymy obraną, pozbawioną pestek, pokrojoną w cienkie paski paprykę. gdy zmięknie, dodajemy obrane ze skóry, pozbawione nasion i podzielone na cząstki pomidory, zasmażamy. Całość, wraz z tłuszczem, na którym smażyło się mięso, przekładamy do garnka, zalewamy przecedzonym wywarem, dodajemy kminek, gotujemy na średnim ogniu. gdy mięso zmięknie, wrzucamy pokrojone w "łódki" ziemniaki i wyjętą z wywaru, pokrojoną w kostkę marchew, całość gotujemy. Przygotowujemy ciasto: Z podanych składników robimy twarde ciasto, ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi oczkami drobne kluseczki, gotujemy oddzielnie [przez 7 minut]w dużej ilości osolonej wody, wylewamy na sito, hartujemy. do ugotowanej zupy dodajemy kluseczki, gdy trzeba, całość doprawiamy.
reni71