Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Zupa gulaszowa z wołowiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczna zupa gulaszowa z wołowiną

Zupa gulaszowa z wołowiną

Składniki:

Zupa gulaszowa z wołowiną

 

  • 70 dag. mięsa wołowego z kością [rostbef],
  • włoszczyzna
  • 2 duże cebule
  • 2 dorodne strąki czerwonej papryki
  • płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki zielonego kminku
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • 5 średniej wielkości surowych ziemniaków
  • sól
  • smalec do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z wołowiną
Mięso wytarte skropioną octem ściereczką sortujemy. Kości, błony i tłuszcz zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę, przyprawy, gotujemy wywar. cebule drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym smalcu, dodajemy pokrojone w niewielką kostkę mięso, rumienimy ze wszystkich stron. zdejmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do garnka, w którym będzie gotowała się zupa. na pozostałym tłuszczu smażymy obraną, pozbawioną pestek, pokrojoną w cienkie paski paprykę. gdy zmięknie, dodajemy obrane ze skóry, pozbawione nasion i podzielone na cząstki pomidory, zasmażamy. Całość, wraz z tłuszczem, na którym smażyło się mięso, przekładamy do garnka, zalewamy przecedzonym wywarem, dodajemy kminek, gotujemy na średnim ogniu. gdy mięso zmięknie, wrzucamy pokrojone w "łódki" ziemniaki i wyjętą z wywaru, pokrojoną w kostkę marchew, całość gotujemy. Przygotowujemy ciasto: Z podanych składników robimy twarde ciasto, ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi oczkami drobne kluseczki, gotujemy oddzielnie [przez 7 minut]w dużej ilości osolonej wody, wylewamy na sito, hartujemy. do ugotowanej zupy dodajemy kluseczki, gdy trzeba, całość doprawiamy.