miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Zupa gulaszowo- jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, syta zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad.

Zupa gulaszowo- jarzynowa

Składniki:

Zupa gulaszowo- jarzynowa

 

  • 30 dag karkówki
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • mrożonej włoszczyzny (lub po 1 marchewce, pietruszce-starte na tarce, 1/3 selera i kawałek pora)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 12 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowo- jarzynowa
Mięso oczyścić i pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać masło i obsmażyć mięso. Cebulę pokroić w kosteczkę i dorzucić do mięsa. Chwilę smażyć i dodać przecier pomidorowy oraz paprykę w proszku. Wszystko wymieszać i zalać wodą- około 0,7 litra. Dodać warzywa. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wielkości kostek mięsa. Dodać do zupy i gotować aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Na końcu można doprawić solą, pieprzem. Po wyłączeniu gazu można też zabielić śmietaną.