jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z jarmużem z dodatkiem chrupiącego wędzonego boczku smakuje wyśmienicie tym którzy lubią wieprzowinkę!

Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem

 

  • około 12 liści jarmużu
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1,5 l odtłuszczonego bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 15 dag boczku wędzonego
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • natka pietruszki do posypania

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem
Myjemy i obieramy warzywa. Liście jarmużu kroimy drobno po wycięciu zgrubienia w środku liścia. Ziemniaki kroimy w kostkę. Zalewamy warzywa bulionem, dodajemy posiekany czosnek i gotujemy do miękkości. Kroimy boczek w cienkie plasterki. Smażymy boczek na patelni. Gdy będzie chrupiący zdejmujemy go na talerz na papierowy ręcznik, a na wytopionym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę. Oprószamy cebulkę mąką, smażymy ją przez kilka minut po czym wsypujemy do zupy. Doprawiamy zupę sola i pieprzem ziołowym do smaku. Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Podajemy zupę gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki. Na środku układamy chrupiący boczek. Oprószamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem
Etap 1 Liście jarmużu kroimy drobno po wycięciu zgrubienia w środku liścia.
Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem
Etap 2Smażymy boczek na patelni. Gdy będzie chrupiący zdejmujemy go na talerz na papierowy ręcznik,
Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem
Etap 3 Na wytopionym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę.

Tagi:

mak