Sposób przygotowania:
Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem
Myjemy i obieramy warzywa. Liście jarmużu kroimy drobno po wycięciu zgrubienia w środku liścia. Ziemniaki kroimy w kostkę. Zalewamy warzywa bulionem, dodajemy posiekany czosnek i gotujemy do miękkości. Kroimy boczek w cienkie plasterki. Smażymy boczek na patelni. Gdy będzie chrupiący zdejmujemy go na talerz na papierowy ręcznik, a na wytopionym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę. Oprószamy cebulkę mąką, smażymy ją przez kilka minut po czym wsypujemy do zupy. Doprawiamy zupę sola i pieprzem ziołowym do smaku. Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Podajemy zupę gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki. Na środku układamy chrupiący boczek. Oprószamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.