eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa jarzynowa Eli z brokułami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zupę jarzynową z brokułami. Zupę ugotowałam na łopatce wieprzowej. Do zupy dodałam dużo zieleniny.

Zupa jarzynowa Eli z brokułami

Składniki:

Zupa jarzynowa Eli z brokułami

wywar

warzywa

  • 500 g marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 duży brokuł
  • 8 większych ziemniaków

zielenina

  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki

zasmażka

przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa Eli z brokułami

przygotowanie wywaru

Zupa jarzynowa Eli z brokułami
Mięso gotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Łopatkę opłukać i włożyć do dużego garnka. Do mięsa dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać mięso 3 litrami wody, posolić i gotować aż będzie miękkie.

przygotowanie wywaru cd

Zupa jarzynowa Eli z brokułami
Pokroić ostudzone mięso wyjęte z wywaru.

Ostudzone mięso wyjęte z wywaru pokroić w kostkę.

przygotowanie warzyw

Zupa jarzynowa Eli z brokułami
Obrane i opłukane jarzyny pokroić w kostkę.

Marchewki, pietruszki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie warzyw cd

Zupa jarzynowa Eli z brokułami
Z opłukanego brokuła odciąć różyczki. Resztę pokroić.

Brokuła opłukać i odciąć różyczki. Łodygi obrać ze zdrewniałych części i razem z listkami pokroić.

przygotowanie warzyw cd

Zupa jarzynowa Eli z brokułami

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie zieleniny

Zupa jarzynowa Eli z brokułami

Natkę pietruszki i koperek opłukać, osuszyć i posiekać.

przygotowanie zupy

Zupa jarzynowa Eli z brokułami

Jarzyny i pokrojone łodygi i listki brokuła wrzucić do wywaru i gotować 10 minut. Do jarzyn dodać ziemniaki i gotować 10 minut.

przygotowanie zupy cd

Zupa jarzynowa Eli z brokułami

Do zupy dodać różyczki brokuła i gotować około 5 minut. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, dodać do zupy i zagotować.

Dodać do zupy mięso, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Smacznego!