kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapustę szatkujemy, pory kroimy w talarki, cebulę w plasterki, a seler, marchew i pietruszkę w cienkie paski.

Zupa jarzynowa

Składniki:

Zupa jarzynowa

 

  • 4 porcje
  • 20 dag kapusty
  • 1 cebula
  • 20 dag marchwi
  • 20 dag pora
  • 20 dag selera
  • 10 dag pietruszki
  • 30 dag grzybów
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • Kminek
  • Zielona pietruszka
  • Szczypior
  • Koper
  • Lubczyk
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa
Pory z dodatkiem kminku gotujemy w wodzie. Cebulę, seler i kapustę – każde warzywo oddzielnie – dusimy na oleju, po czym wkładamy razem do garnka. Marchew dusimy na rozpuszczonym cukrze, a posiekane uprzednio grzyby, razem z zielonymi przyprawami, wkładamy na krótko do goracego oleju. Dolewamy 1 l wody, doprawiamy lubczykiem, solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.