Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa-jesiennaETAP 1:
Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, seler i pietruszkę (dwa ostatnie kroję trochę drobniej). Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
ETAP 2:
Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
ETAP 3:
Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dodajemy do zupy oraz przyprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy obrane ząbki czosnku i łyżkę masła.
ETAP 4:
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody (ja to robię w małym słoiczku po koncentracie pomidorowym - zakręcam i energicznie nim potrząsam), wlewamy do zupy cały czas mieszając. Zabielamy śmietaną i tuż po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z palnika.