Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Zupa jarzynowa z białą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa warzywna z białą kapustą, która przypomina w smaku gołąbki w sosie pomidorowym. Moja rodzina, w tym 15-miesięczny synek, zjadła nią ze smakiem.

Zupa jarzynowa z białą kapustą

Składniki:

Zupa jarzynowa z białą kapustą

 

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki - suszona świeża
  • śmietana 18% - ilość według uznania

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z białą kapustą

ETAP 1:

Zupa jarzynowa z białą kapustą
Do bulionu dodajemy warzywa, w tym białą kapustę

Warzywa myjemy. Ziemniaki, marchewki i korzeń pietruszki myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew i pietruszkę w paseczki. Kapustę szatkujemy.

Warzywa wrzucamy do bulionu. Dodajemy sól, pieprz. Zupę zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

ETAP 2:

Zupa jarzynowa z białą kapustą
Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy

Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie zupę zabielamy śmietaną, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.