Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa jarzynowa z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ta zupa sprawi, że nawet osoby, które nie lubią brukselki przekonają się do niej

Zupa jarzynowa z brukselką

Składniki:

Zupa jarzynowa z brukselką

 

  • 20 dag brukselka,
  • 1 pęczek włoszczyzna,
  • 7 szt cebula dymka,
  • 4 szt ziemniaki,
  • 1/2 szkl groszek zielony świeży,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 2 łyżki natka pietruszka,
  • 1 łyżka szczypiorek,
  • 2 łyżeczki masło,
  • do smaku przyprawa maggi,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z brukselką
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i brukselkę pokroić na kawałki. Przygotowane warzywa zalać gorącą wodą, dodać sól, masło, groszek i pokrojone ziemniaki. Gotować około 30 minut. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, natkę pietruszki i szczypiorek, przyprawić do smaku. Podawać zaraz po przyrządzaniu.