renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 547]

Zupa jarzynowa z cukinią i zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupy jarzynowe w porze letniej smakują najlepiej ponieważ to jest czas młodych warzyw. Pyszna i lekka zupa.

Zupa jarzynowa z cukinią i zielonym groszkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa jarzynowa z cukinią i zielonym groszkiem

 

  • 1 mała cukinia
  • 250 g groszku zielonego
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • pól czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z cukinią i zielonym groszkiem

Etap 1

Zupa jarzynowa z cukinią i zielonym groszkiem
Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę.

Warzywa (oprócz papryki) po umyciu i obraniu pokroić w kostkę.

Etap 2

Zupa jarzynowa z cukinią i zielonym groszkiem
Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu.

W garnku zagotować bulion i wrzucić warzywa pokrojone do gotowania.

Etap 3

Zupa jarzynowa z cukinią i zielonym groszkiem
Następnie dodać do zupy groszek zielony.

Po kilku minutach dodać do gotowania umyty groszek zielony.

Etap 4

Zupa jarzynowa z cukinią i zielonym groszkiem
Pod koniec gotowania dodać do zupy paprykę czerwoną.

Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojoną paprykę, zagotować zupę i wyłączyć.

Etap 5

Zupa jarzynowa z cukinią i zielonym groszkiem
Na koniec doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.

Zupę należy doprawić sola i pieprzem do smaku, wymieszać ze śmietana i posypać natka pietruszki.