renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 555]

Zupa krem z cukinii i kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa krem z cukinii i młodej kapustki z dodatkiem jabłek to świetna propozycja na lekki obiadek. Polecam!!!

Zupa krem z cukinii i kapusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem z cukinii i kapusty

 

  • 1 średnia cukinia
  • pół małej główki kapusty
  • 1 cebula
  • 1 gałązka świeżego lubczyku
  • 1 gałązka selera
  • 1 duże jabłko może być papierówka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 2 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz do smaku
  • mielony kumin rzymski - szczypta
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii i kapusty

Etap 1

Zupa krem z cukinii i kapusty
Na rozgrzanym oleju dusić cebulę i lubczyk.

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i poddusić na niej posiekana cebule i lubczyk przez ok. 5 minut.

Etap 2

Zupa krem z cukinii i kapusty
Cukinię pokroić w kostkę i dodać do garnka.

Następnie dodać pokrojona w kostkę cukinię.

Etap 3

Zupa krem z cukinii i kapusty
Kapustę poszatkować i dodać do reszty składników.

Następnie dodać poszatkowana kapustę, wymieszać i dusić przez ok. 10 minut.

Etap 4

Zupa krem z cukinii i kapusty
Następnie dolać do garnka bulion drobiowy i dodać seler.

Następnie dolać bulion, dodać posiekaną gałązkę selera i gotować do miękkości warzyw.

Etap 5

Zupa krem z cukinii i kapusty
Zupę podawać z grzankami (mogą być czosnkowe) i natką pietruszki.

Gdy warzywa będą miękkie dodać obrane i pokrojone jabłko, zagotować i wszystko zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kuminem rzymskim. Podawać z grzankami i natką pietruszki.