Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1009]

Zupa ogórkowa z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórkowa - jedna z moich ulubionych zup, tym razem z dużą ilością marchewki i z koperkiem. Smak zupy podkręca śmietanka.

Zupa ogórkowa z marchewką

Składniki:

Zupa ogórkowa z marchewką

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z marchewką
Przygotowujemy bulion. Warzywa z włoszczyzny myjemy, marchewki, korzeń pietruszki i selera obieramy. Mięso umieszczamy w garnku, wlewamy 2 litry wody, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól, włoszczyznę. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

W międzyczasie ogórki wyjmujemy ze słoiczka, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Koperek myjemy, osuszamy, siekamy.

Z zupy wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito. Marchewki ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Marchewki, ziemniaki i ogórki wrzucamy do bulionu, gotujemy jeszcze pół godziny. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie dodajemy ją do całej zupy. Mieszamy.

Zupę wlewamy na talerze, posypujemy koperkiem.