Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa z marchewką
Przygotowujemy bulion. Warzywa z włoszczyzny myjemy, marchewki, korzeń pietruszki i selera obieramy. Mięso umieszczamy w garnku, wlewamy 2 litry wody, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól, włoszczyznę. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
W międzyczasie ogórki wyjmujemy ze słoiczka, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Koperek myjemy, osuszamy, siekamy.
Z zupy wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito. Marchewki ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Marchewki, ziemniaki i ogórki wrzucamy do bulionu, gotujemy jeszcze pół godziny. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie dodajemy ją do całej zupy. Mieszamy.
Zupę wlewamy na talerze, posypujemy koperkiem.
W międzyczasie ogórki wyjmujemy ze słoiczka, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Koperek myjemy, osuszamy, siekamy.
Z zupy wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito. Marchewki ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Marchewki, ziemniaki i ogórki wrzucamy do bulionu, gotujemy jeszcze pół godziny. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie dodajemy ją do całej zupy. Mieszamy.
Zupę wlewamy na talerze, posypujemy koperkiem.