WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa jarzynowa z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna zupa jarzynowa z dodatkiem cukinii na mięsie ze schabu wieprzowego. Idealna na pierwsze danie obiadowe.

Zupa jarzynowa z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jarzynowa z cukinią

 

  • ok. 150-200g schabu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ok. 200 g cukinii (zielonej i żółtej lub jednego rodzaju)
  • mały kawałek selera
  • 1 ziemniak
  • koperek
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • majeranek
  • 0,5 kostki rosołowej
  • płaska łyżka kaszy manny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z cukinią

ETAP 1:

Mięso pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.

Selera obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucić do mięsa. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

Wlać tyle wody aby przykryła warzywa. Włożyć listek laurowy i zagotować. Wrzucić 0,5 kostki rosołowej i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania wsypać kaszkę manną dla zagęszczenia i doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Podawać z pieczywem lub samą.

Zupa jarzynowa z cukinią
Zupa jarzynowa z cukinią po ugotowaniu w garnku
Zupa jarzynowa z cukinią
Kaszka manna wsypana do zupy pod koniec gotowania
Zupa jarzynowa z cukinią
Wszystkie składniki zupy włożone do garnka i zalane wodą
Zupa jarzynowa z cukinią
Pokrojona w kostkę cukinia żółta i zielona dodana do zupy