WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa jarzynowa z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa jarzynowa ze wszystkich podstawowych warzyw ale nie gotowana na kawałku mięsa tylko z dodatkiem pulpecików wieprzowych.

Zupa jarzynowa z pulpecikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa jarzynowa z pulpecikami

 

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2 mniejsze marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek pora ok. 10cm
  • 3 łyżki stołowe groszku konserwowego
  • ok. 250g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z karkówki)
  • 1 bardzo małe jajko lub pół większego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, piperz
  • majeranek
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 duży listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 gałązka natki z selera

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z pulpecikami

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora i natkę selera drobniutko pokroić. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa włożyć do garnka. Wlać ok. 1,5 l wody. Włożyć przyprawy:ziele angielskie, listek, koperek oraz łyżkę masła i zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie.

W międzyczasie przygotować pulpeciki.
Do mięsa mielonego wbić jajko. Wsypać kaszę, sól, pieprz i majeranek i wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa odrywać małe porcje i formować z nich małe pulpeciki. Pulpeciki wrzucić do zupy pod koniec gotowania gdy warzywa są już miękkie i gotować kilkanaście minut.

Na koniec można jeszcze doprawić zupę solą i pieprzem.

Zupa jarzynowa z pulpecikami
Zupa jarzynowa z wieprzowymi pulpecikami