Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa z pulpecikamiETAP 1:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora i natkę selera drobniutko pokroić. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa włożyć do garnka. Wlać ok. 1,5 l wody. Włożyć przyprawy:ziele angielskie, listek, koperek oraz łyżkę masła i zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie przygotować pulpeciki.
Do mięsa mielonego wbić jajko. Wsypać kaszę, sól, pieprz i majeranek i wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa odrywać małe porcje i formować z nich małe pulpeciki. Pulpeciki wrzucić do zupy pod koniec gotowania gdy warzywa są już miękkie i gotować kilkanaście minut.
Na koniec można jeszcze doprawić zupę solą i pieprzem.