AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Zupa kalafiorowa z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sycąca zupa, dobra zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Połączenie kalafiora z żółtym serem, makaronem i kiełkami jarmużu daje delikatny posmak i sprawia, że można ją jeść i jeść...

Zupa kalafiorowa z serem

Składniki:

Zupa kalafiorowa z serem

 

  • 2 l wody
  • kostka warzywna
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • 2 marchewki
  • 500 g kalafiora (różyczki)
  • 2 garście drobnego makaronu
  • 100 g żółtego sera we wiórkach
  • kiełki jarmużu lub rzeżucha
  • 1/3 szkl. śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa z serem
Do garnka wlej 2l wody, dosyp przyprawę uniwersalną i dodaj kostkę warzywną. Dodaj 2 obrane i umyte marchewki i zagotuj bulion. Następnie włóż umytego i podzielonego na różyczki kalafiora.

Można użyć mrożonego. Gotuj na lekkim ogniu ok. 10- 15 min, aż kalafior będzie al dente. Wyjmij marchewki i odstaw do wystudzenia.

Do zupy wsyp drobny makaron i smażoną cebulkę i gotuj kolejne 10 min do miękkości makaronu.

Marchew zetrzyj lub pokrój na drobno i wrzuć do zupy. Pod koniec gotowania wsyp partiami żółty ser, dodaj pociętą natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj odrobinę maggi.

Podgotuj 2 min, zabiel śmietaną i przed podaniem posyp kiełkami jarmużu lub rzeżuchy.

Smacznego!