Sposób przygotowania:
Kremowa zupa z kalafiora i papryki
Zaczynamy od przygotowania papryki. Myjemy ją, usuwamy gniazda nasienne i układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut. Po ostudzeniu usuwamy skórkę z papryki- powinna bardzo łatwo zejść. Obraną paprykę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy 0,5 l bulionu i gotujemy na niewielkim ogniu przez kwadrans. Miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku (zupa powinna wyjść pikantna).
W międzyczasie myjemy kalafiora, dzielimy go na różyczki i przekładamy do garnka, zalewamy bulionem (powinien przykryć kalafior), dolewamy mleko. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż kalafior będzie miękki, wtedy całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry.
Mielone mięso doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Dodajemy chłodną wodę i dokładnie mieszamy. Mięso podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Podczas smażenia mieszamy, żeby nie porobiły się grudki z mięsa.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Prostokąty nacinamy tak, żeby powstały trzy paski połączone ze sobą u góry. Na środkowym pasku kładziemy porcję mięsa, Górne rogi ciasta łączymy ze sobą i dokładnie sklejamy, boczne paski przekładamy najpierw pod spodem środkowego, potem na wierzchu, a następnie znowu krzyżujemy pod spodem, by potem skleić dokładnie wszystkie czy końce na dołu pasków. Dzięki temu powstaną warkocze z ciasta francuskiego faszerowane mięsem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut.
Zupy w dwóch garnkach podgrzewamy i gotujemy aż obie będą miały taką samą konsystencję. Wtedy przelewamy je do dwóch dzbanków lub innych naczyń z "dzióbkiem". Przygotowujemy sobie talerze i jednocześnie nalewamy do każdego talerza obie zupy- dzięki temu nie zmieszają się ze sobą.
Podajemy z warkoczami z francuskiego ciasta.
W międzyczasie myjemy kalafiora, dzielimy go na różyczki i przekładamy do garnka, zalewamy bulionem (powinien przykryć kalafior), dolewamy mleko. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż kalafior będzie miękki, wtedy całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry.
Mielone mięso doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Dodajemy chłodną wodę i dokładnie mieszamy. Mięso podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Podczas smażenia mieszamy, żeby nie porobiły się grudki z mięsa.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Prostokąty nacinamy tak, żeby powstały trzy paski połączone ze sobą u góry. Na środkowym pasku kładziemy porcję mięsa, Górne rogi ciasta łączymy ze sobą i dokładnie sklejamy, boczne paski przekładamy najpierw pod spodem środkowego, potem na wierzchu, a następnie znowu krzyżujemy pod spodem, by potem skleić dokładnie wszystkie czy końce na dołu pasków. Dzięki temu powstaną warkocze z ciasta francuskiego faszerowane mięsem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut.
Zupy w dwóch garnkach podgrzewamy i gotujemy aż obie będą miały taką samą konsystencję. Wtedy przelewamy je do dwóch dzbanków lub innych naczyń z "dzióbkiem". Przygotowujemy sobie talerze i jednocześnie nalewamy do każdego talerza obie zupy- dzięki temu nie zmieszają się ze sobą.
Podajemy z warkoczami z francuskiego ciasta.
zbysiowa