Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowo-fasolkowa z pulpecikamiETAP 1:
Kalafior pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście pora i selera. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Warzywa zalać wodą.
Dodać posiekany koperek i pietruszkę. Dodać majeranek, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy. Dodać magii, sól i pieprz do smaku. Dodać kiełbaski. Zagotować. Gotować zupę na małym ogniu.
W międzyczasie przygotować pulpeciki. Wszystkie składniki na nie umieścić w misce i rękami wyrobić na jednolitą masę mięsną. Formować małe kulki i obtaczać je w mące. Gdy warzywa w zupie będą miękkie dodać pulpeciki i gotować jeszcze ok. 15-20 minut.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.