Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Zupa karpiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zupa z kuchni mojej przyjaciółki smaczna

Zupa karpiowa

Składniki:

Zupa karpiowa

 

  • 1 karp około 2 kg
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 3/4 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • szczypta sproszkowanej papryki

Sposób przygotowania:

Zupa karpiowa
Rybę oczyścić, odfiletować bardzo dokładnie pozbywamy się ości. Kroimy w kostkę. Obraną włoszczyznę zalewamy 4 1/2 szklanki wody, wkładamy głowę i kręgosłup karpia i przyprawy. Gotujemy gdy warzywa będą miękkie, uzyskany wywar dokładnie przecedzić by uzyskać czysty wywar z karpia. Z ugotowanych warzyw robimy papkę i wlewamy do wywaru. Wlewamy wino i sok z cytryny. Wkładamy kawałki karpia i gotujemy kilka minut. Możemy zupę zaciągnąć śmietaną. Doprawiamy do smaku. Posypać zieleniną.

Tagi:

karp