Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa koperkowa z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Teraz w chłodne dni zupy bardzo często goszczą na moim stole.Zupa koperkowa z pysznymi kluseczkami jest bardzo syta i rozgrzewająca.

Zupa koperkowa z kluseczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa koperkowa z kluseczkami

 

  • 1 skrzydełko kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku( suszonego,świeżego lub mrożonego)
  • ciasto na kluseczki:
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • około 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku(suszonego,mrożonego,świeżego)

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z kluseczkami
Mięso oczyszczamy i myjemy,przekładamy do garnka ,nalewamy zimnej wody i gotujemy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Warzywa obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,wrzucamy do przecedzonego wywaru,gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie smażymy na oleju,studzimy. Do miski wbijamy jajko,dodajemy szczyptę soli,pieprzu,kaszę mannę,usmażoną i przestudzoną cebulę,koperek i mieszamy, dosypujemy stopniowo po trochę mąki pszennej i zagniatamy ciasto.Z ciasta odrywamy małe kawałeczki i formujemy kluseczki.Kluseczki wrzucamy do gotującego się wywaru i warzyw i gotujemy kilka minut,aż będą miękkie.Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i koperek,przyprawiamy solą i pieprzem. 
Zupa koperkowa z kluseczkami
Z podanych składników zagniatamy ciasto na kluseczki.
Zupa koperkowa z kluseczkami
Z ciasta formujemy niewielkie kluseczki.