Sposób przygotowania:
Zupa koperkowa z kluseczkami
Mięso oczyszczamy i myjemy,przekładamy do garnka ,nalewamy zimnej wody i gotujemy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Warzywa obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,wrzucamy do przecedzonego wywaru,gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie smażymy na oleju,studzimy. Do miski wbijamy jajko,dodajemy szczyptę soli,pieprzu,kaszę mannę,usmażoną i przestudzoną cebulę,koperek i mieszamy, dosypujemy stopniowo po trochę mąki pszennej i zagniatamy ciasto.Z ciasta odrywamy małe kawałeczki i formujemy kluseczki.Kluseczki wrzucamy do gotującego się wywaru i warzyw i gotujemy kilka minut,aż będą miękkie.Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i koperek,przyprawiamy solą i pieprzem.