mania

mania

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Koperkowa z lanymi kluseczkami moja ulubiona...

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.

Składniki:

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.

 

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.
Udka myjemy ,warzywa oczyscic i umyc, pokroic w kostke.Z udek, ziela angielskiego, liscia laurowego ,ugotowac wywar doprawiony sola i/lub vegeta .Kiedy udka sa juz miekkie wyjac je i odlozyc, dodac wszystkie warzywa i gotowac do miekkosci.Koperek dokladnie umyc , osuszyc i drobniutko posiekac.W miedzy czasie zrobic kluseczki lane z 2 jajek i maki i szczypty soli.Kiedy warzywa sa juz miekkie do zupy powolutku lyzka dodawac ciasto na lane kluseczki maczajac za kazdym razem lyzke w zupie(ciasto wtedy nie klei sie do lyzki).Dodac koperek i gotowac okolo 5 min az kluseczki beda miekkie.Na koniec do zupy dodac smietane wymieszana z goraca zupa (smietana sie nie zwarzy jesli wymieszamy ja z kilkoma lyzkami goracej zupy)Zupy juz nie gotowac. Doprawic do smaku vegeta,pieprzem.Mozna podawac z rozdrobnionym miesem z udek kurczaka .Smacznego.