ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa koperkowa to smaki dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci, do dzisiaj pamiętam smak, zapach zupy.

Zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem

 

  • włoszczyzna 1/2 pęczka,
  • masło klarowane 2 łyżki,
  • koperek 3 pęczki duże,
  • woda 3 litry,
  • jarzynka 2 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • maggi 1 łyżka,
  • śmietana 200 gram
  • sól 1 łyżeczka,
  • woda 1/2 szklanki

 

  • jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M"

 

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem
Włoszczyznę zetrzeć na tarce grubsze oczka, por drobno pokroić, wsypać do garnka z masłem klarowanymi podsmażać z 5 minut, parę razy zamieszać, następnie dodać drobno pokrojone same łodyżki z opłukanego koperku i podsmażać z 2 minuty, resztę koperku pokroić i zostawić na talerzu.

Do garnka wlać wodę, wsypać jarzynkę i zagotować, mąkę wymieszać z jajkami, wodą na nie za gęste ciasto, wlewać małym strumieniem do gotującej się zupy, mieszać, wsypać koperek z talerza, gotować z 3 minuty na średnim ogniu.

Śmietanę wymieszać z solą i wodą, wlać do zupy, wsypać paprykę ostrą i maggi, zagotować, podawać zupę z ugotowanymi na twardo jajkami.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem
Łodyżki koperku mają bardzo dużo aromatu i trzeba je wykorzystać.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem
Ciasto na lane kluski powinno być jak śmietana.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem
Lane kluski w zupie koperkowej smakują idealnie.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem
Koperek do zupy powinien być świeży, pachnący.