Sposób przygotowania:
Zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem
Włoszczyznę zetrzeć na tarce grubsze oczka, por drobno pokroić, wsypać do garnka z masłem klarowanymi podsmażać z 5 minut, parę razy zamieszać, następnie dodać drobno pokrojone same łodyżki z opłukanego koperku i podsmażać z 2 minuty, resztę koperku pokroić i zostawić na talerzu.
Do garnka wlać wodę, wsypać jarzynkę i zagotować, mąkę wymieszać z jajkami, wodą na nie za gęste ciasto, wlewać małym strumieniem do gotującej się zupy, mieszać, wsypać koperek z talerza, gotować z 3 minuty na średnim ogniu.
Śmietanę wymieszać z solą i wodą, wlać do zupy, wsypać paprykę ostrą i maggi, zagotować, podawać zupę z ugotowanymi na twardo jajkami.
Do garnka wlać wodę, wsypać jarzynkę i zagotować, mąkę wymieszać z jajkami, wodą na nie za gęste ciasto, wlewać małym strumieniem do gotującej się zupy, mieszać, wsypać koperek z talerza, gotować z 3 minuty na średnim ogniu.
Śmietanę wymieszać z solą i wodą, wlać do zupy, wsypać paprykę ostrą i maggi, zagotować, podawać zupę z ugotowanymi na twardo jajkami.