Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa koperkowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, lekka zupka koperkowa z ryżem i warzywami startymi na tarce to dobry pomysł na letni obiad.

Zupa koperkowa z ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa koperkowa z ryżem

 

  • ryż 6 łyżek
  • skrzydełka kurczaka 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • marchewka 2 szt
  • seler 1/2 szt
  • śmietana 3 łyżki
  • woda 2 litry
  • koperek 1 pęczek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z ryżem
Nastawiamy wodę, solimy. Umyte skrzydełka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy je przez około 45 minut. W międzyczasie obieramy warzywa i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do wywaru ryż oraz warzywa.

Gotujemy przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy do zupy dokładnie oczyszczony i posiekany koperek. Gotujemy 5 minut. Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia.

Przyprawiamy pieprzem i podajemy.
Zupa koperkowa z ryżem
Skrzydełka dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej wody
Zupa koperkowa z ryżem
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej