margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Zupa krem brokułowo-groszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zielona zupa brokułowo -groszkowa.

Zupa krem brokułowo-groszkowa

Składniki:

Zupa krem brokułowo-groszkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem brokułowo-groszkowa
Porcję rosołową lub udko z kurczaka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Obieramy marchew i kroimy w talarki. Gotujemy razem ok 20 min. Odcinamy końcówki fasolki szparagowej, opłukujemy , kroimy na 3 części, wrzucamy do osobnego garnka do lekko osolonej wody. Gotujemy ok 10-15 min. W międzyczasie przygotowujemy brokuła. Odcinamy różyczki i przekładamy na durszlak, przepłukujemy gorącą wodą. Otwieramy puszkę z zielonym groszkiem i odsączamy go. Z powstałego wywaru wyjmujemy mięso i przyprawy, dodajemy 1/2 puszkę zielonego groszku i różyczki brokuła. Wszystko razem gotujemy ok 10 min. Dodajemy kostkę rosołową jeśli jest taka potrzeba, można też dodać łyżeczkę maggi. Następnie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Dorzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową dodajemy łyżeczkę masła. Mięso z wywaru oczywiście możemy dodać do zupy. Zaprawiamy zupę łyżką maki i dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Na koniec można posypać natką pietruszki. Zupę można podawać z jajkiem i kleksem jogurtu naturalnego lub z groszkiem ptysiowym do zup. Smacznego.