lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Zupa - krem groszkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna zupa - krem z groszku z jajkiem..

Zupa - krem groszkowy

Składniki:

Zupa - krem groszkowy

 

  • 30 dag groszku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 3 szklanki bulionu z kostki
  • 5 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa - krem groszkowy
Cebulę obrać, przemyć pod zimną wodą, żeby podczas krojenie nie szczypała w oczy, a następnie pokroić w niedużą kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Groszek dodać do cebuli i jeszcze chwilę całość podsmażać. Do bulionu z kostki dodać podsmażony groszek z cebulą. Zupę gotować chwilę,. Ugotowaną zupę zmielić blenderem na krem. Zupę - krem doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Zupę krem z groszku zagęścić na koniec śmietaną i również dobrze wymieszać. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przemyć wodą, żeby przypadkiem nigdzie nie została skorupka i pokroić na ćwiartki. Zupę krem posypać umytą i drobno posiekaną natką pietruszki. Zupę krem z groszku wlać na talerze i podawać z ugotowanym jajkiem.

Tagi:

jajko jajka