Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Zupa krem jarzynowa 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna zupka jarzynowa w postaci kremu, z podsmażonym mięsem i parmezanem.

Zupa krem jarzynowa 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa krem jarzynowa 2

 

  • 1 litr rosołu z kaczki
  • 2 garści malutkiej, mrożonej brukselki
  • 1/2 kalafiora
  • 1 mały brokuł
  • 2 garści groszku
  • 2 marchewki z rosołu
  • mięso rosołowe ( skrzydełko, grzbiet i pierś )
  • łyżka oliwy
  • kawałek sera parmezan
  • śmietana kremówka ( 2 łyżki)
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • rzeżucha
  • suszony lubczyk

Sposób przygotowania:

Zupa krem jarzynowa 2
Brokuła i kalafior podzieliłam na różyczki, umyłam i włożyłam do garnka z rosołem. Dodałam mrożoną brukselkę, groszek. Gotowałam zupę na średnim ogniu do momentu aż warzywa były miękkie. Pod koniec gotowania dodałam suszony lubczyk. Do ugotowanej zupy dodałam 1 marchewkę . Odłożyłam kilka brukselek do dekoracji . Zupę zmiksowałam blenderem, Dodałam śmietankę, doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Można sobie jeszcze doprawić ulubionymi przyprawami, na przykład wegetą lub maggi. Na patelni rozgrzałam oliwę, mięso rosołowe odłączyłam od kości, posiekałam nożem i wrzuciłam na gorąca oliwę, podsmażyłam. Podsmażone delikatnie mięso posypałam startą częścią parmezanu. Jeszcze raz podsmażyłam. Na ta leże nalałam zupę krem, posypałam mięsem, ułożyłam pokrojoną marchewkę z rosołu oraz brukselkę, posypałam całość startym parmezanem oraz rzeżuchą. Podałam z pieczywem.
Zupa krem jarzynowa 2
Ugotwaną zupę zmiksowałam ręcznym, elektrycznym blenderem
Zupa krem jarzynowa 2
Mięso rosołowe pokroiłam i podsmażyłam na oliwie
Zupa krem jarzynowa 2
Zupe udekorowałam również brukselką wcześniej ugotowaną