goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Zupa-krem miętowo-groszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna i bardzo orzeźwiająca.

Zupa-krem miętowo-groszkowa

Składniki:

Zupa-krem miętowo-groszkowa

 

  • sałata 1 sztuka
  • dymka 1 sztuka
  • mięta 30 listków
  • groszek zielony 1 szklanka
  • bulion drobiowy 1 1/2 l
  • białe pieczywo 3 kromki lub groszek ptysiowy
  • śmietana 150 ml
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem miętowo-groszkowa
Sałatę oraz liście mięty dokładnie płuczemy, kroimy. Dymkę siekamy. Do dymki dodajemy groszek zielony, sałatę, miętę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Miksujemy. Zaprawiamy zupę śmietaną, doprawiamy do smaku. Zupę-krem podajemy z grzankami z przygotowanymi z kromek chleba lub z groszkiem ptysiowym.