zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa krem paprykowy z brokułowym puree

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

kremowa zupka paprykowa z kremowym puree z brokuła

Zupa krem paprykowy z brokułowym puree

Składniki:

Zupa krem paprykowy z brokułowym puree

 

  • Zupa:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szk bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • Puree :
  • 500 g brokuła
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • woda ( tyle aby zakryła brokuły )
  • :Dodatkowo :
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem paprykowy z brokułowym puree
W jednym garnku roztopić masło a w drugim nastawić wodę na brokuły. Gdy woda na brokuły się zagotuje, posolić ją i i wrzucić podzielonego na kawałki brokuła. Gotować do miękkości a potem odcedzić. Dodać masło i ubić na puree. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z masłem po czym ją zeszklić. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i smażyć 5 minut. Podsmażoną paprykę zalać bulionem i dusić do miękkości. Gdy będzie miękka, doprawić do smaku i dodać łyżkę śmietany. Blenderem zmiksować zupę. Z boku talerza nałożyć puree, nalać zupę i na koniec dodać śmietanę i udekorować natką.