kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 780]

Zupa z czerwoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na gęstą i pożywną zupę. Przygotowana z niewielu składników smakuje pysznie. Polecam na obiad z domowym pieczywem.

Zupa z czerwoną soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z czerwoną soczewicą

 

  • 1 l wody
  • 2 duże marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka klarownego masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwoną soczewicą
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i myjemy marchew, kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka z gotującą się wodą.

Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do gotującej się marchewki po 15 minutach gotowania. Gdy ziemniaki są półmiękkie wsypujemy soczewicę.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na maśle ( klarowanym ) i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy.
Zupa z czerwoną soczewicą
Obrane ze skórki i umyte marchewki kroimy w kosteczkę.
Zupa z czerwoną soczewicą
Obrane ze skórki ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę.
Zupa z czerwoną soczewicą
Pokrojony czosnek i cebulę przesmażoną na klarowanym maśle na złoty kolor.
Zupa z czerwoną soczewicą
Wszystkie składniki razem gotujemy, doprawiamy przyprawami i koncentratem pomidorowym.

Tagi:

obiad zupa