jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szczawiowa zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zupa szczawiowa-obecnie może nieco zapomniana. Moi rodzice kojarzą ją ze swoim dzieciństwem. Szczaw podduszony na maśle nadaje zupie przyjemnego posmaku.

Szczawiowa zupa

Składniki:

Szczawiowa zupa

 

  • Składniki:
  • Około 1,5-2 litry rosołu z kurczaka (może być z kostki),
  • 4-5 sporych garści szczawiu,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 20 dag białej kiełbasy,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki śmietany do zabielenia,
  • ½ łyżki mąki do zagęszczenia,
  • 1 łyżka masła,
  • Pieprz, sól do smaku,
  • Szczypiorek do posypania,

 

Sposób przygotowania:

Szczawiowa zupa
Szczaw przebieramy. Płukany kroimy na mniejsze części. Masło roztapiamy na patelni. Dusimy na nim przygotowany szczaw delikatnie go soląc.Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w talarki. Tak przygotowane składniki gotujemy do miękkości w rosole. Następnie dokładamy do rosołu szczaw oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy razem około 10 minut. Zupę zabielamy i zagęszczamy ( W tym celu w części rosołu mieszamy mąkę i śmietanę. Mieszaninę wlewamy na gotująca zupę). Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z jajkiem oraz pokrojoną zieleniną.