LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zupa krem szpinakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekko kwaśna, delikatna, pożywna.

Zupa krem szpinakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem szpinakowy

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem szpinakowy
Kości zalać dwoma litrami wody, posolić, zagotować, zdjąć powstałą pianę. Warzywa umyć, pokroić dodać do wywaru razem z zielem, pieprzem i liściem laurowym, gotować do miękkości. Wyjąć kości. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, rozgnieciony czosnek i sok z cytryny, gotować aż szpinak będzie dobry. Zmiksować. Mąkę rozprowadzić w śmietanie, zabielić zupę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, jajem ugotowanym na twardo, grzankami.
Zupa krem szpinakowy
Gotowanie wywaru na zupę krem szpinakowy.
Zupa krem szpinakowy
Dodanie szpinaku mrożonego do gotowanego wywaru.
Zupa krem szpinakowy
Miksowanie zupki ze szpinakiem na krem.
Zupa krem szpinakowy
Połączenie mąki ze śmietaną do zabielenia zupy.