Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa krem warzywna z lanymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa krem warzywna z lanymi kluskami jest smaczna i sycąca.

Zupa krem warzywna z lanymi kluseczkami

Składniki:

Zupa krem warzywna z lanymi kluseczkami

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ziemniaki
  • 4-5 dag selera korzeniowego
  • 5 dag kapusty włoskiej
  • 4 szkl rosołu
  • 2 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup w płynie

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem warzywna z lanymi kluseczkami
Cebulę i por pokroić i podsmażyć na maśle. Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka wlać rosół, dodać warzywa łącznie z kapustą i podsmażoną cebulą, gotować do miękkości. Miękkie warzywa zmiksować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Dodać śmietankę, wymieszać. Z jajka, mąki i wody zrobić ciasto. W rondlu zagotować wodę z odrobiną soli, wlewać ciasto cienkim sznureczkiem, zagotować, odcedzić. Kluseczki wyłożyć na talerze, zalać zupą, posypać natką pietruszki.