Sposób przygotowania:
Zupa krem z brokuła z serem
Zaczynamy od dokładnego umycia brokułu. Następnie oddzielamy różyczki, dzieląc je na mniejsze kawałki, łodyżki te bardziej z góry ( nie te twarde z końca) siekamy drobno. Do rondla wlewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy chwilę wszystkie brokuły. Gdy się już przesmażą wlewamy 0,75 l bulionu drobiowego i gotujemy wszystko ok 8 minut. PO tym czasie wyjmujemy parę ładnych różyczek dekoracji. Do rondla dolewamy teraz mleko i po chwili wrzucamy ser, Może być starkowany, połamany czy nawet w plastrekach ważne żeby był na tyle miękki żeby się nam rozpuścił w zupie. Przyprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i chwilkę podgotowujemy. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem. Można zupę zagęścić jeżeli ktoś lubi bardzo gęste , ja tego nie robię dla mnie ta konsystencja jest odpowiednia i nie uważam zagęszczania mąką, lepiej ewentualnie wlać mniej bulionu lub dodać więcej brokuł. Podajemy z groszkiem ptysiowym i odłozonymi wcześniej różyczkami brokuł.