czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Zupa-krem z cukini

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną cebulę i cukinię. Chwilę smażyć,

Zupa-krem z cukini

Składniki:

Zupa-krem z cukini

 

  • 3 młode cukinie (ok. 50 dag)
  • spora cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • szklanka śmietany
  • łyżeczka suszonej mięty
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z cukini
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną cebulę i cukinię. Chwilę smażyć, mieszając, po czym dodać sól, pieprz, suszoną miętę, wlać bulion i gotować pod przykryciem 20-25 min. Następnie przestudzić, zmiksować, wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną, wstawić do lodówki, schłodzić. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną miętą.

Tagi:

cukinia