anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa krem z cukinii i rzeżuchy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ta zupa, to prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów, a niewiele kalorii. Warto ją włączyć do swojego menu, nawet będąc na diecie odchudzającej.

Zupa krem z cukinii i rzeżuchy

Składniki:

Zupa krem z cukinii i rzeżuchy

 

 

  • DODATKOWO:
  • rzeżucha - do podania

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii i rzeżuchy
W rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją na średnim ogniu, aż do lekkiego zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i chwileczkę podsmażyć. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone warzywa. Wlać pół szklanki bulionu. Dodać liść laurowy i lubczyk, przez chwilę dusić pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną.

Pozostały bulion z kurczaka wlać do garnka, dodać umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.Zupę zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy i gałązki lubczyku. Dodać rzeżuchę i całość zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby zupę ponownie przelać do garnka i ponownie podgrzać.

Zupę podawać gorącą posypaną listkami rzeżuchy.

*rzeżucha ma bardzo intensywny smak i zapach, dlatego jej ilość należy dostosować do własnego smaku

Tagi:

cukinia