Sposób przygotowania:
Zupa krem z cukinii i rzeżuchy
W rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją na średnim ogniu, aż do lekkiego zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i chwileczkę podsmażyć. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone warzywa. Wlać pół szklanki bulionu. Dodać liść laurowy i lubczyk, przez chwilę dusić pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną.
Pozostały bulion z kurczaka wlać do garnka, dodać umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.Zupę zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy i gałązki lubczyku. Dodać rzeżuchę i całość zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby zupę ponownie przelać do garnka i ponownie podgrzać.
Zupę podawać gorącą posypaną listkami rzeżuchy.
*rzeżucha ma bardzo intensywny smak i zapach, dlatego jej ilość należy dostosować do własnego smaku
Pozostały bulion z kurczaka wlać do garnka, dodać umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.Zupę zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy i gałązki lubczyku. Dodać rzeżuchę i całość zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby zupę ponownie przelać do garnka i ponownie podgrzać.
Zupę podawać gorącą posypaną listkami rzeżuchy.
*rzeżucha ma bardzo intensywny smak i zapach, dlatego jej ilość należy dostosować do własnego smaku
Magdalena88
Marika-