Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

zupa krem z cukinii 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

zupa idealna na chłodne, jesienne dni, gęsta, kremowa i sycąca

zupa krem z cukinii 2

Składniki:

zupa krem z cukinii 2

 

  • 1-2 średnia cukinia,
  • 2 - 3 cebule,
  • 3 - 4 marchewki,
  • po 2 łyżki masła i oliwy z oliwek,
  • 1,5 litra bulionu ( może być z kostki, ja dzisiaj używam bulionetki drobiowej),
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

zupa krem z cukinii 2
Cukinię obierany ze skóry, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki, ścieramy na grubej tarce, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy najpierw marchew i dusimy około 5 minut, potem dodajemy cukinię i cebulę. Dusimy do momentu aż warzywa zmiękną, następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy zupę z palnika i miksujemy blenderem. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać trochę wody. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich, następnie jeszcze raz zagotowujemy.