WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1054]

Zupa krem z cukinii i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna zupa krem z podstawowych jarzyn i cukinii, delikatnie doprawiona z dodatkiem serka topionego dla zagęszczenia.

Zupa krem z cukinii i warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z cukinii i warzyw

 

  • ok. 300g cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 ziemniak
  • kostka rosołowa
  • 1 serek topiony
  • koperek
  • listek laurowy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii i warzyw

ETAP 1:

Wszystkie warzywa obrać. Z cukinii dodatkowo wydrążyć gniazda nasienne jeśli jest gruba i duża. Jeśli cienka pokroić w całości. Warzywa opłukać i pokroić w kostkę. Wrzucić wszystkie do garnka. Dodać posiekany koperek. Dodać listek laurowy i wlać tyle wody aby tylko co przykryła warzywa. Włożyć łyżkę masła i zagotować. Dodać kostkę rosołową i gotować aż warzywa będą miękkie.

Do zupy można włożyć kawałek mięsa jeśli ma być bardziej treściwa. Na koniec gotowania włożyć serek topiony i go rozpuścić w zupie.

Zupę zmiksować blenderem ręcznym na krem. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z pieczywem.

Zupa krem z cukinii i warzyw
Zupa krem z cukinii i warzyw po zmiksowaniu blenderem
Zupa krem z cukinii i warzyw
Zupa krem z cukinii i warzyw w trakcie blendowania
Zupa krem z cukinii i warzyw
Pokrojone warzywa i koperek posiekany wrzucone do garnka
Zupa krem z cukinii i warzyw
Pokrojona cukinia, marchewka i zimniaki w garnku