haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 268]

Zupa - krem z korzenia pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierwszy raz usłyszałam o kremie pietruszkowym w Royal Yacht Restaurant w Sant Helier na Jersey. Szef kuchni zaserwował go jako starter. Aromatyczna i lekko pikantna, delikatna i wyrazista w smaku! Poezja. Po powrocie zrobiłam ją w mojej kuchni.

Zupa - krem z korzenia pietruszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa - krem z korzenia pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z korzenia pietruszki
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Cebula NIE MOŻE SIĘ PRZYPALIĆ, bo zupa będzie gorzka! Pietruszkę obrać, rozdrobnić, ziemniak i seler obrać, pokroić w duża kostkę, wrzucić do cebuli i zalać wodą równo z warzywami, a nawet centymetr ponad.

Dodać liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, ziarna pieprzu i sól i gotować aż warzywa będą miękkie (20 - 30 minut).

Wyjąć liść i ziele angielskie, zblendować na gładki krem i posypać obficie posiekana zielona pietruszką.
Zupa - krem z korzenia pietruszki
Warzywa obieramy, płuczemy i rozdrabniamy.
Zupa - krem z korzenia pietruszki
Cebulę podsmażamy, ale nie brazowimy i wrzucamy do niej warzywa.
Zupa - krem z korzenia pietruszki
Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy.
Zupa - krem z korzenia pietruszki
Gdy warzywa będą miękkie, zupę blendujemy na gładki krem.